Peter Ilyitch Tchaikovsky – Spărgătorul de nuci

După succesul cu Frumoasa Adormita, Ivan Alexandrovitch Vsevolojsky, directorul de la Imperial Teatre, a propus un parteneriat între coregraful Marius Petipa şi compozitorul Peter Ilyitch Ceaikovski. Vsevolojsky, fost membru al corpului diplomatic la Paris, l-a convins, cu destulă greutate, pe Ceaikovski să scrie din nou muzica pentru un balet.

Vsevolojsky propune „Spărgătorul de nuci de la Nuremberg”, pe baza cărţii „L’Histoire d’un Casse Noisette” (povestea unei alune de pădure-pocnitoare) scrisă de către Dumas tatăl, carte ce are la bază cartea lui E.T.A. Hoffmann „Nussknacker und Mausekönig” (Spărgătorul de nuci şi regele şoarece). Ernst Theodor Amadeus Hoffmann (1776-1822) sa născut în Konigsberg, Prusia de Est într-o o familie cu puternice legături în sfera juridică. Iniţial numele lui a fost Wilhelm, dar el a schimbat acest nume în Amadeus, în onoarea lui Mozart. În calitate de critic, Hoffmann a fost foarte respectat. A scris sub numele de Kreisler, el a fost unul din primii care a recunoscut talentul de JS Bach şi la considerat pe Beethoven drept un compozitor demn de podium. Influenţa exercitată de Hoffmann s-a extins, dincolo de literatura, şi în operă şi în dans. Lucrările sale au inspirat, printre altele, Coppelia, şi lucrarea lui Offenbach „Tales de Hoffmann”, în plus faţă de „Spărgătorul de nuci”. Povestea lui Hoffmann a fost iniţial publicat în 1816, ca parte a unei colecţii de basme pentru copii (cu titlul Kindermarchen).

Acţiunea este următoarea:

Actul I
În casa domnului Stahlbaum domneşte atmosfera sărbătorească a Crăciunului. Părinţii fac ultimele retuşuri la pomul de iarnă, aşezând lângă el cadourile pentru copii. Se aprind beculeţele şi se deschide uşa. Clara şi Fritz, copiii domnului Stahlbaum, dau buzna în cameră. Le urmează verii şi verişoarele cu părinţii lor. Copiii se aşează în rând şi încep un marş voios. După dansul adulţilor vine şi unchiul Drosselmayer. Acesta este aşteptat cu nerăbdare, căci de fiecare dată le aduce copiilor surprize neobişnuite. Nu-i va dezamăgi nici acum. La început copiii se bucură, apoi încep să se certe din cauza cadourilor. Fritz câştigă disputa, iar Clara izbucneşte în lacrimi. Pentru a o consola, unchiul Drosselmayer îi dă fetei un „Spărgător de nuci”, costumat în uniformă militară. Fritz îl azvârle râzând şi îl strică, în timp ce Clara este consolată. Pentru că între timp s-a făcut târziu, mama îi trimite pe copii la culcare. Musafirii se retrag. Clara îşi ia rămas bun de la Spărgătorul „bolnav” şi se duce la culcare. După puţin timp, Clara se întoarce în camera festivă. Adoarme în fotoliu şi astfel evenimentele acestei seri continuă. În lumina lunii, pomul de Crăciun devine tot mai mare, ocupând o mare parte a camerei. Şoarecii, conduşi de regele lor, apar din toate părţile şi se apropie de fată. Ea îi goneşte înfricoşată. Atunci se trezeşte Spărgătorul de nuci, care, alături de soldaţi, se luptă cu şoarecii. Bătălia nu e deloc uşoară şi Spărgătorul pare să cedeze. Clara intervine şi reuşeşte să-i învingă pe şoricei. Spărgătorul de nuci se transformă într-un prinţ tânar şi frumos. Pentru a-i mulţumi ca l-a salvat, el o invită pe fetiţă în împărăţia dulciurilor. Camera se transformă într-o pădure de brazi înzăpezită. Fulgii de nea îi înconjoară pe cei doi, arătându-le drumul.

Actul II
În sfârşit, Clara şi Prinţul ajung la Castelul trandafirilor din Împărăţia dulciurilor. Prinţul-Spărgător povesteşte Zânei dulciurilor şi suitei acesteia întâmplarea, subliniind intervenţia curajoasă a Clarei împotriva regelui şoarecilor. Tânăra pereche este cinstită cum se cuvine de întreaga curte împărătească. Cele mai nostime personaje vor participa la divertismentul compus din mai multe dansuri: spaniol (figurile de ciocolată), arab (figurile de cafea), chinezesc (figurile de ceai), rusesc (micii cazaci de turtă dulce), italian. Clara şi Prinţul execută un minunat „pas-de-deux”, apoi toată suflarea se angrenează în marele „Vals al Florilor” din final. Pentru Clara a fost însă doar un minunat vis.

Ideea muzicală a baletului se învârteşte în jurul unui nou instrument:celesta. Instrumentul a fost inventat în 1886 de către un constructor de armoniu parizian cu numele Auguste Mustel. Tatăl său, Victor Mustel, a dezvoltat instrumente ce au precedat celesta, precum typophonul sau dulcitonul, în 1860.
Piotr Ceaikovski este, de obicei, citat ca primul mare compozitor care a utilizat acest instrument într-un proiect scris pentru orchestra simfonică. El a folosit-o în primul său poem simfonic Voyevoda , op. 78, care a avut premiera în noiembrie 1891. În anul următor, el a folosit celesta în Spărgătorul de nuci (Op. 71, 1892).

Muzica aparţine perioadei romantice şi conţine unele dintre cele mai memorabile melodii, multe dintre ele sunt frecvent utilizate în televiziune şi film. Baletul conţine armonii surprinzător de actuale şi o multitudine de inovaţii ale liniei melodice, o notă distinctă pentrumuzica de balet. Cu toate aceste semne de noutate componistică, se vede foarte bine influenţa Rococo şi a muzicii secolului 18,mai ales în Overture, a „Entrée des parents”, şi „Tempo di Grossvater”, în Actul I.

Structura este următoarea:
Actul întâi
Tablou I
Nr.1 Scena decorării copacului de Crăciun
Nr.2 Marş
Nr.3 Un galop scurt şi intrarea părinţilor
Nr.4 Scena dansantă [sosirea lui Drosselmeyer de sosire]
Nr.5 Scena şi dansul Bunicului
Nr.6 Scena [Plecarea de oaspeţilor]
Nr.7 Scenă [de luptă]
Tablou II
Nr.8 Scenă [o pădure de pin, în iarna]
Nr.9 Valsul fulgilor de nea

Actul doi
Tablou III
Nr.10 SCENA [Introducere]
Nr.11 SCENA [Sosire Clarei şi a Prinţului]
Nr.12 Divertisment
a. Ciocolata (dans spaniol)
b. Cafea (dans arab)
c. Ceai (dans chinezesc)
d. Trepak (Dans rusesc)
e. Dansul Mirlitons
f. Mama Ginger şi clovni [sau „Mama Ginger şi copii săi”]
Nr.13 Valsul Florilor
Nr.14 Pas de deux: Adagio (Zâna Sugar-Plum şi un cavaler)

Variaţia I [tarantelă]
Varianta II [Zâna Sugar-Plum şi un cavaler]
Coda

Nr.15 Valsul final şi apoteoza

Overture miniature, Danses caracteristiques

Marche

Danse de la Fee-Dragee

Danse russe, Trepak

Danse arabe

Danse chinoise

Danse des Mirlitons

Valse des fleurs
În 1960, Duke Ellington şi Billy Strayhorn au făcut o adaptare la suita Spărgatorul de nuci pentru Duke Ellington Orchestra: Overture, Toot Toot Tootsie Toot (Dance of the Reed-Flutes), Peanut Brittle Brigade (March), Sugar Rum Cherry (Dance of the Sugar Plum Fairy), the Entr’acte, The Volga Vouty (Russian Trepak), Chinoiserie (Chinese Tea), Dance of the Floreadores (Waltz of the Flowers), and Arabesque Cookie (Arabian Coffee).

01 – Overture

02 – Toot Toot Tootie Toot

03 – Peanut Brittle Brigade

04 – Sugar Rum Cherry

05 – Entr’acte

06 – The Volga Vouty

07 – Chinoiserie

08 – Danse Of The Floreadores

09 – Arabesque Cookie

Suita este aranjată pentru sistemul tradiţional de cinci saxofoane (două alto, două tenor, un bariton), patru trompete, o mică secţiune cu trei tromboane, tobe, pian si bas, cu alto secund dublat pe clarinet, flaut de bambus, amândoi tenori dublând clarinetul, baritonul dublând clarinetul bas, prima trompetă dublează tamburină.

//www.spectropop.com/NutRocker/header.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Muzica continuă să creeze succese

//www.spectropop.com/NutRocker/Al%20Hazan%2006.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Nut Rocker – B Bumble & The Stingers//blogs.psychologytoday.com/files/u15/Beavis_and_Butt-head.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Beavis & Butthead- Nutcracker Song (Tchaikovsky)

//www.5pmusic.com/mp3/covers/e79faa71.jpeg” cannot be displayed, because it contains errors.

Emerson, Lake & Palmer – Nutrocker

https://i0.wp.com/classicalcdreview.com/sssacd20.jpg

Los Angeles Guitar Quartet- Nutcracker- Russian Dance

Los Angeles Guitar Quartet- Nutcracker- Sugar Plum Fairy

Los Angeles Guitar Quartet- Nutcracker- Waltz Of The Flowers

//upload.wikimedia.org/wikipedia/en/0/0a/Spikejones.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Spike Jones – Nutcracker Suite

https://i1.wp.com/image.listen.com/img/356x237/7/1/6/0/660617_356x237.jpg

Trans-Siberian Orchestra- Nutcracker Guitar medley

//www.vandals.com/Home/Home_files/shapeimage_2.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Vandals – Dance Of The Sugar Plum Fairy

(sursa: wikipedia, http://www.spectropop.com, youtube, http://www.balletmet.org, http://www.cimec.ro)

Anunțuri

Publică un comentariu

Required fields are marked *

*
*

%d blogeri au apreciat asta: